Bilindiği üzere son 150-200 yıldır süregelen sanayileşme faaliyetleri nedeniyle doğa ve insan arasındaki denge ne yazık ki bozulmuştur. Bu bozulma beraberinde çevre kirliliği, küresel ısınma, su kıtlığı, tarımsal ve biyolojik çeşitliliğin azalması gibi önemli çevre sorunlarına sebep olmuştur. Bu sorunların dünyamızı tehdit etmesi üzerine Birleşmiş Milletler 1972 yılında İsveç’te Çevre Konferansını Düzenleyerek 5 Haziran gününü Dünya Çevre Günü olarak ilan etmiştir.
5 Haziran Dünya Çevre Günü kutlamalarının amacı; çevre sorunlarına dünya kamuoyunun dikkatini çekmek, halkın katılımını geliştirmek ve pozitif ilgiyi arttırmaktır. Bu kutlamalar yıllar geçtikçe kamuoyuna ulaşan daha geniş bir platform haline gelmiş olup, bugün itibari ile 130 dan fazla ülkede paydaşlar tarafından kutlanmaktadır. Çevreye duyarlı her bireyin de günü olan Dünya Çevre Günü, çevreyi koruma ve çevre bilincini geliştirme konusunda bireysel iddia ve eylemlerin dünya üzerinde artan bir duyarlılık oluşturmasını sağlamaktır.
Son 1,5 yıldır tüm dünyayı saran Covid-19 salgını birkez daha çevreye ve tabiata insanoğlunun ne kadar ihtiyacı olduğunu, bu duyarlılığın ne kadar hayati bir öneme sahip olduğunu bize göstermiştir.
Çevre ve İnsan birbirini tamamlayan iki unsurdur. Amacımız; yaratılmışların içinde en değerli varlık olan biz insanlar için yaratılmış olan tabiatı tahrip etmeden, onunla uyum içinde gelecek nesillere yaşanabilir bir kutsal emanet olarak bırakmaktır.
Anadolu fethini sevgi ve şefkatle gerçekleştiren kadim bir medeniyetin mensupları olarak unutmamalıyız ki, ecdadımız gökte uçan kuşun, suda yüzen balığın, toprakta biten nebatın, hasılı, tüm canlı ve cansız varlık alemine karşı gösterdiği şefkat ve merhameti çıkardığı kanunnamelerle, kurduğu vakıflarla binlerce yıl korumuştur.
Çevre kirliliği konusunda toplumun en küçük birimi olan aileden eğitimcilere, yerel yönetimlerden vatandaşlara kadar her kesimden ve her yaştan insana çok büyük sorumluluklar düşmektedir.
Bu meyanda yaklaşık 20 yıldır Bakanlığımız tarafından ortaya konan ve halen bir kısmının yapım süreçleri devam eden Atıksu Arıtma Tesisleri, Düzenli Katı Atık depolama projeleri, Sıfır Atık uygulamaları, her ile Millet Bahçesi ve diğer çevreci proje ve atılımlar gelecek nesiller için hayati önem arz etmektedir.
Pandemi süreci bir kez daha gösterdi ki; tabiat bize değil biz tabiata muhtacız.
Sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam için çevreyi korumalıyız.
Bu vesile ile tüm halkımızın 5 Haziran Dünya Çevre Gününü Kutlar, sağlıklı ve mutlu günler dilerim.
Hüseyin ARAS
Şanlıurfa Çevre ve Şehircilik İl Müdürü